Konferencija o obitelji

HRS na velikoj konferenciji - Jasni su razlozi zašto obitelji napuštaju BiH

Konferenciji je prisustvovalo i izaslanstvo HRS-a koje je iskoristilo prigodu i odradilo niz diplomatskih sastanaka
Vijesti / Politika | 18. 09. 2023. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uloga obitelji u društvu je, vjerojatno, jedina stvar oko koje ćemo se svi složiti u BiH. Kod nas ne napadaju uloge oca i majke kao što je to slučaj u Europi, ide se u napadanje identiteta. U javnom diskursu se sve manje koristi terminologija nacionalne i narodne pripadnosti, potencira se tzv. etnička. Dodajmo tome korupciju i nepotizam, vrlo lako se dođe do zaključka kako su politička nestabilnost i stranački neofeudalizam glavne opasnosti po obitelj u BiH'', rekao je Slaven Raguž predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS).

Raguž je gostovao na središnjem događaju velike međunarodne ''Konferencije o obitelji'' održane u Dubrovniku.

Pred auditorijem koji je okupio više desetaka članova Parlamenta EU, predstavnike Vlade Velike Britanije, Italije, Poljske, Češke, Slovačke, predstavnike Sabora RH, američkog Senata i Parlamenata iz većine zemalja EU, Raguž je govorio o situaciji u BiH općenito, s posebnim osvrtom na živote prosječne obitelji u BiH.

Borba protiv političkih elita

''Mi nemamo problem osobne sigurnosti, koliko imamo problem opće, socijalne i pravne (ne)sigurnosti. Kao što smo predvidjeli na Konferenciji koju smo prošle godine imali u Mostaru, BiH je danas tlo potenciranja političke krize koja graniči s konfliktom. Dodajmo tome kako se u BiH vrlo teško živi ako niste član vladajuće političke stranke, dobiju se vrlo lako razlozi zašto obitelji napuštaju BiH'', rekao je Raguž.

Objavljena je informacijakaže, kako je iznos prosječne potrošačke korpe u BiH oko 1650 eura, dok je prosječna plaća oko 500 eura.

''Dakle, prosječna obitelj s dvoje uposlenih ne može servisirati osnovne životne potrebe. Zato je nama potrebna prvo društvena katarza, da konačno krenemo u obračun s korupcijom, a to u BiH znači da se krenemo jače boriti protiv političkih elita'', rekao je Raguž.

U tome nam, smatra treba pomoć međunarodne zajednice.

''Ali ne one koja će razumjeti i poštovati višenacionalni duh BiH, ne namećući neke 'nadnacionalne' ideje koje su ne samo davno propale, nego i dovele do sukoba početkom 90-ih prošlog stoljeća'', u svome izlaganju iznio je Raguž.

Diplomatski sastanci

Konferenciji je prisustvovalo i izaslanstvo HRS-a koje je iskoristilo prigodu i odradilo niz diplomatskih sastanaka ne samo s političkim predstavnicima, nego i okupljenim gospodarstvenicima iz SAD-a i Hrvatske. Posebno je bilo zanimljivo razgovarati s vlasnicima multinacionalnih telekomunikacijskih tvrtki iz SAD-a, s kojima su razmijenjene informacije o budućnosti širokopojasnog prijenosa podataka koji se sve više sa zemlje seli u svemir.

Nakon završetka konferencije, Slaven Raguž je održao sastanak s Nicolom Procaccinijem, predsjednikom Kluba ECR-a u Europskom Parlamentu i najbližim suradnikom Predsjednice Vlade Italije Georgie Meloni.

Dogovoren je, kažu, početak procesa pristupanja HRS-a ECR grupaciji kao i organizacija Western Balkans Summita u Mostaru, o čemu će javnosti biti naknadno obaviještena.

Kopirati
Drag cursor here to close